Recensioner

Reportage från Biblioteket i Sveg, 2017

 

TEATER I ULLBERGSTRÄSK SKILDRADE NYBYGGE

En historisk och fängslande skildring av koloniseringen av Sveriges nordligaste del, gavs när sommarens näst sista kulturafton hölls i Ullbergsträsk. Teaterstycket ”Nybyggarna Erik och Ester i lappskatteland” uppfördes av och med Hästskoteaterns Bitten Sjöström, Ormsjö och Roland Blomqvist, Avaträsk med teater i Dorotea.

Med gräsmattan som utescen, mellan några äldre byggnader, sjön och den fjäll liknande Järpkullen, fick pjäsen den perfekta inramningen. Nybyggarnas etablering, arbete, svårigheter, livsglädje och lycka skildrades på ett fängslande sätt, även på sånger ackompanjerade på gitarr av Roland Blomqvist. allt utfört med stor scenvana, i mycket fint väder och inför stor publik på hembygdsområdet vid Väckelsemuseet.

Ullbergsträsks Hembygdsförening vill med olika kulturaktiviteter skapa trivsel och hålla byn och bygden levande.

Norra Västerbotten  Ture Lundström

 

Foto: Ture Lundström

Skådespel. I teaterpjäsens skildring av nybyggarlivet blev Erik överansträngd och fick med hjälp av Ester inta sängläge.

 

 

STÄMNINGSFULL KVÄLL I ASPEÅ

Aspeå: Omgivning väder och rekvisita gav en stämningsfull inramning till teatern ”Nybyggarna Erik och Ester i lappskatteland”. Det var Roland Blomqvist och Bitten Sjöström frå Dorotea som återgav tal och visor i folkton, nybyggarlivets strapatser och glädjeämnen, inför närmare 100 personer som sökt sej till fäbodvallen. Besökarna stannade kvar efter servering och lotterier och lyssnade till ett stort antal extra folkvisor.

Rolf Holmgren Västerbottens Kuriren 04-07-21

FÖRSTA MAJ I KUBBE / NORRFLÄRKE

En solig första maj med konstrunda i Anundsjö avslutades på Kubbe / Norrflärke bygdegård med föreställningen ”Vitterhistorier, sång och spelglädje” som framfördes av Hästskoteatern. Föreställningen som började om Vittrernas uppkomst och fortsatte med en mängd olika historier om vitterkvinnor, kor som försvinner och återkommer hel, ren och nymjölkade, ”skrömta” och skummiga löddriga hästar. Skogsfrun som är hård på karlar men bedårande vacker, åtminstone framifrån, trollband publiken och glada skratt hördes när Bitten och Roland berättade om bonden som skulle skjuta lappen, men inte kunde, eftersom en spågumma pissat rakt över Tåsjön och krutet blivit blött.

Publiken fick också hjälpa till när trollen kom på tal. I sången om trollfesten sjunger Bitten och Roland om en 13-mans orkester och då är det ju lite för få att bara vara två. Med peruker, musikinstrument och handklapp blev alla delaktiga i föreställningen.

Många sånger framfördes under kvällen. allt från ”Visa i midsommartid” till ”What shall we do with the drunken sailor”. Teatern avslutades stämmningsfullt med att Hästskoteatern sjöng en önskan om att publiken skulle få en God natt och skulle Sova gott. Kvällen avslutades sedan med ett uppskattat fika i matsalen

Anna Rantala   Örnsköldsviks Allehanda

TEATER I SLUSSFORS SKOLATeatergruppen Hästskoteatern besökte Slussfors skola och visade två teaterföreställningar, som blev mycket uppskattade av såväl barn som pesonalen.

Först visades ”Tjopp och hennes vänner” en musikteater där barnen fick möta den lilla sameflickan Tjopp.

Sedan visades ”Nybyggarna Erik och Ester i lappskatteland”. En historisk musikalisk tillbakablick sedd genom vår tids ögon.

Skådespelarna Bitten Sjöström och Roland Blomqvist var mycket duktiga både på att spela och sjunga.

Diverse länkar:

http://www.storumanbyar.se/index.asp?pageid=56371

http://www.arjeplognytt.se/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=1944

 

 

 

 

Lämna ett svar